szablon na bloxa - włącz OPTYMALIZACJĘ na swoim blogu: Wygląd, Pozostałe
Kategorie: Wszystkie | kategoria1 | kategoria2 | kategoria3 | kategoria4
RSS
piątek, 28 grudnia 2007
Jeśli podoba Ci się ten szablon, możesz go skopiować, klikając w znaczek CSS. Mnie pozostaw, proszę, ślad w komentarzu. Kiedy już to zrobisz, dodaj do swojego pola na kod html (w edycji bloga/wygląd/elementy) taki krótki kod:



Spowoduje on wyświetlenie sympatycznego znaczka w wąskiej szpalcie Twojego bloga, tak samo jak w tym szablonie. To taka drobna zapłata za moją pracę.
A jeśli kiedyś zmienisz wygląd swojego bloga, lub skopiujesz szablon innego autora, nie zapomnij tego kodu usunąć.
Dziękuję i życzę miłego blogowania :-)
czwartek, 27 grudnia 2007

Piernik – twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, skarmelizowanego cukru, miodu, silnie przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, kardamonem, gałką muszkatołową, anyżem i lawendą. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa "pierny", co oznaczało pieprzny. Pierwszy cech piernikarzy w Polsce powstał w Krakowie.

Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, pokrywanych po wierzchu często czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Są również produkowane większe ciasta piernikowe w blokach, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać nawet kilka tygodni, ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po Andrzejkach).

Wypiekać można duże, prostokątne "arkusze" przekładane masą – albo fantazyjnie powycinane w różne kształty figurki (i zdobić je na wierzchu polewą, kandyzowanymi owocami, posypką czekoladowo-cukrowo-marcepanową), a nawet "sklejać" płytki piernikowe w domek Baby Jagi (niemieckie tygodniki kobiece celują w takich przepisach).

Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich powodzenia, oraz szerokich kontaktów ze światem. Pierwotnie było wielkim luksusem, ze względu na koszt przypraw korzennych. Było produkowane w miastach hanzeatyckich z dostarczanych przez kupców przypraw korzennych i bakalii, po czym często eksportowane w głąb krajów macierzystych. Tradycja ich wypieku przetrwała w Bremie, Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liege, Ostendzie i Kłajpedzie, a z polskich miast w Gdańsku i Toruniu. W Toruniu wypiekano już w XVII wieku słynne Katarzynki, jakościowo porównywane ze znanymi w całej Europie piernikami norymberskimi.

Ze względu na to, że był to towar eksportowy, wysyłany w odległe miejsca, piernik został tak pomyślany aby przetrwać długie podróże lądowe. Swoją trwałość zawdzięcza z jednej strony silnemu "wsadowi" przypraw korzennych, a z drugiej swojej twardości i suchości. Można go przechowywać w zimnym i suchym miejscu nawet parę miesięcy.

W Polsce piernik przyjął się w połowie XVIII wieku i był, podobnie jak w innych krajach, symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego. Podobno dawniej w skład wiana panny młodej wchodziła faska ciasta piernikowego i galaretowaty wywar mięsny na rosoły. Pokruszone pierniki wchodzą też w skład tradycyjnego staropolskiego sosu szarego. Wikipedia

Skopiuj CSS